środa, 17 grudnia 2008

Wigilia na 15 osób – bezrybna (ratujemy karpie)

Było:
Barszcz z cebulką Joasi B.
Francuskie paszteciki z leczo z mieloną kaszą gryczaną (3 rolki ciasta)

Babka zieminiaczana (gotowane puree+surowe tarte+przypalona cebulka)
Tort serowo-ziemniaczano-gryczany
Warzywa (włoszczyzna) zapiekane
Tarta warzywna (2 rolki ciasta francuskiego)
Tarta szpinakowa (mama)
Pierogi ruskie (1,5 kg)
Pierogi kapustą (1,5 kg)
Buraczki z barszczu z serem białym i rukolą w sosie balsamiczno-miodowym
Sos grzybowy
Sos pieczarkowy
Mrożonka – mała marchewka

Sałatka z selera
Sałatka ryżowa z ananasem
Kapustka a la bigos
Sałata z vinegrette
Czerwona kapustka z jabłkiem i majonezem

Tarta cytrynowa (x2)
Tarta karmelowa
Sernik Jo
Sernik Ewy (Batida)
Ciasto marchewkowe
Makowiec Jo

…ale było za dużo.

Wystarczyłoby:
Barszcz z cebulką Joasi B.
Francuskie paszteciki z leczo z mieloną kaszą gryczaną (2 rolki ciasta) lub uszka (po 5 na osobę)

Babka zieminiaczana (gotowane puree+surowe tarte+przypalona cebulka) (może być największa blacha)
Sos grzybowy (średni garnek)
Pierogi 1,5 kg (różne smaki - pieczone)
Tarta warzywna (z warzywami z barszczu) na cieście francuskim (+ew. warzywa na patelnię)

Kapustka a la bigos (odgrzewać na maleńkim ogniu, długo)
Buraczki z barszczu z majonezem i czosnkiem po Bożenkowemu

Ciasta do woli – bo można dawać gościom do domu…
Herbata karmelowa ze smaczną praską wodą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz