60 dag mirabelek
30 dag trzcinowego cukru
1 mały kieliszek wódki
1 laska wanilii
60 dag poziomek
35 dag trzcinowego cukru
Mirabelki myjemy dokładnie w zimnej wodzie, następnie oczyszczamy z pestek i przekładamy owoce do miski. Dodajemy cukier, alkohol i wzdłuż przeciętą laskę wanilii. Tak przygotowane pozostawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu przekładamy do garnka i zagotowujemy. Po kilku minutach zbieramy powstałą piankę i rozkładamy konfiturę do uprzednio przygotowanych słoików (każdy z nich powinna wypełnić do dwóch trzecich). Na patelnię wkładamy poziomki i dodajemy drugą część cukru. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut i poziomkową konfiturą dopełniamy słoiczki z mirabelkami. Zamykamy gorące słoiki, odwracamy do góry dnem i trzymamy tak, aż ostygną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz