350 g miałkiego cukru
30 g masła
szczypta soli
125 ml skondensowanego mleka
1 laska wanilii
300 g dobrej białej czekolady, posiekanej
80 g orzeszków pistacjowych
Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia o boku 18 cm. Do dużego rondla wsypać cukier, sól, włożyć masło i wlać mleko. Rozszczepić laskę wanilii i czubkiem noża zeskrobać do rondla nasiona. Na średnim ogniu wszystko doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty nie przestając mieszać.
Zdjąć rondel z ognia i wyjąc laskę wanilii. Wmieszać posiekana czekoladę, mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać pistacje i przelać masę do formy. Na dwie godziny wstawić masę do lodówki. Pokroić masę w kostki. Można przechowywać przez tydzień.
środa, 17 grudnia 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz