środa, 17 grudnia 2008

RICH CHOCOLATE CAKE - CIASTO BOGATE W CZEKOLADĘ

Przepis przywieziony z Wielkiej Brytanii. Bardzo ciekawy efekt dzięki użyciu mielonych migdałów zamiast mąki. Oczywiście najlepszy rezultat uzyskujemy używając wysokiej jakości czekolady. Esencjonalna przyjemność.
250 g czekolady deserowej (może być pół na pół z gorzką)
175 g masła
125 g cukru
200 g migdałów mielonych bez skórek
4 jajka (oddzielić białka)
5 łyżek dżemu morelowego
1. Rozgrzać piekarnik. Wysmarować okrągłą foremkę (22cm) masłem. 175g czekolady roztopić w kąpieli wodnej.
2. Utrzeć 125 g masła z cukrem aż będzie puszyste i jasne. Dosypać starte migdały bez skórek, dodać żółtka i roztopioną część czekolady. Ugnieść razem.
3. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie dodać do masy czekoladowej. Wlać do foremki i piec w 180ºC przez 50-55 minut.
4. Poczekać aż ciasto wystygnie i zdjąć formę. Posmarować wierzch ciasta dżemem morelowym.
5. Pozostałą część czekolady roztopić w kąpieli wodnej z resztą masła. Posmarować wierzch i boki ciasta.
Dla lepszego efektu można przed upieczeniem powrzucać do ciasta niewielkie kawałki czekolady.
Ponieważ mielone migdały są trudno dostępne, przed zmieleniem całych migdałów należy zalać je wrzątkiem - wtedy skórka odchodzi z łatwością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz