środa, 17 grudnia 2008

GAZPACHO

1kg pomidorów dojrzałych (dla ułatwienia część może być z puszki )
3 średnie ogórki świeże zielone
1 papryka czerwona duża
1 papryka zielona duża
3 ząbki czosnku
3 łyżki stołowe oliwy
3 łyżki octu winnego

Obieramy ogórki, kroimy w kawałki.
Obieramy paprykę i kroimy w kawałki.
Miksujemy to wszystko z pomidorami obranymi ze skórki lub z puszki, czosnkiem oliwą i octem.
Jak jest za gęste można rozcieńczyć wodą.
Gazpacho nie powinno być idealnie gładką masą.
Doprawiamy solą i przyostrzamy: pieprzem, cayenne, papryką ostrą lub tabasco.

Podajemy w naczyniu, można z kostkami lodu.
Obok naczynia można postawić miseczki z pokrojoną w kostkę cebulką, ogórkiem , papryką, grzankami w kosteczkach i bardzo szykownie- krewetki. To biesiadnicy dosypują sobie sami do swoich talerzy.
Zupę można przybrać listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz