środa, 17 grudnia 2008

Pieczone pierożki A. Kręglickiej

A.

Pierożki z chorizo

ciasto:

300 g mąki

200 g posiekanego zimnego masła

sól

1 jajko

50 ml mleka

2 łyżki octu winnego

nadzienie:

100 g białego sera

200 g miękkiej kiełbasy chorizo

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka drobnych rodzynek

1 jajko

ew. łyżka kwaśnej śmietany

sól, pieprz
B. Rozdrobnić palcami masło z mąką i solą, aż powstaną drobne gruzełki. Jajko roztrzepać z mlekiem, odrobinę zostawić do posmarowania ciasta. Do mąki wlać mleko z jajkami i ocet, wymieszać, wyrobić luźne ciasto. Następnie zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować nadzienie: kiełbasę rozdrobnić lub zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa jest sucha, dodać trochę kwaśnej śmietany. Dosmaczyć. Ciasto rozwałkować, obficie podsypywać mąką, jeśli się lepi. Wycinać szklanką krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Pierogi ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wierzch pierogów posmarować odrobiną jajka wymieszanego z mlekiem. Piec ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz