A.
Pierożki z chorizo
ciasto:
300 g mąki
200 g posiekanego zimnego masła
sól
1 jajko
50 ml mleka
2 łyżki octu winnego
nadzienie:
100 g białego sera
200 g miękkiej kiełbasy chorizo
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobnych rodzynek
1 jajko
ew. łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz
B. Rozdrobnić palcami masło z mąką i solą, aż powstaną drobne gruzełki. Jajko roztrzepać z mlekiem, odrobinę zostawić do posmarowania ciasta. Do mąki wlać mleko z jajkami i ocet, wymieszać, wyrobić luźne ciasto. Następnie zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować nadzienie: kiełbasę rozdrobnić lub zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa jest sucha, dodać trochę kwaśnej śmietany. Dosmaczyć. Ciasto rozwałkować, obficie podsypywać mąką, jeśli się lepi. Wycinać szklanką krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Pierogi ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wierzch pierogów posmarować odrobiną jajka wymieszanego z mlekiem. Piec ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz