środa, 17 grudnia 2008

Kuleczki z mięska mielonego Agaty L.

Podawane w cieście naleśnikowym lub same


1/2 kg mielonego mięsa
2 średnie cebule
czosnek
jajka
dwie czubate łyżki tartej bułki

W zależności od upodobań jeszcze: składniki na ciasto naleśnikowe oraz składniki na sosy.


Sposób wykonania:
Do mięsa dodaję jajo i odrobinę bułki tartej. Przyprawiam je delikatą czerwona, przyprawą kamisa do mięsa mielonego, sól, pieprz, co tam lubicie… można też imbirem (ale tu z umiarem) . Mięsko powinno być dosyć pikantne.
Dodaję drobniutko poszatkowaną cebulę i czosnek. Jeśli trzeba, to także sól do smaku.
Wszystko dokładnie mieszam i przygotowuję kulki wielkości orzecha włoskiego.

Kuleczki mogą być podawane same, wtedy bezpośrednio kładę je na gorący tłuszcz, a po usmażeniu przekładam na papierowy ręcznik aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.

Mogą być również w cieście naleśnikowym (na imprezie były jedne i drugie). Przepis na ciasto identyczny jak przy kurczaku w cieście, ale bez płatków corn flakes, czyli:
miksuję 2 jajka, dodaję mleko (ok. 1 szklanki) oraz mąkę (1 i ½ szklanki) z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) i przyprawy. Kładę na głęboki tłuszcz i po usmażeniu (ok. 3 minuty) odkładam na papierowy ręcznik.

Do kulek przygotowałam sosy:

sos czosnkowy:
Naturalny serek ostrowia, jogurt naturalny (ok. 3 łyżek) , czosnek, sól, pieprz

sos ziołowy:
serek ostrowia naturalny, jogurt naturalny (ok. 3 łyżek), sól, pieprz, posiekana świeża bazylia, posiekany szczypiorek, zioła do sałatek (są takie kamisu), zioła prowansalskie, ½ kostki bazyliowej (chyba knorr takie robi)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz