środa, 17 grudnia 2008

Ciasto karmelowe

Ciasto:
4 żółtka
1 kostka margaryny
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki

Wszystkie składniki utrzeć razem. Podzielić na dwie części. Upiec dwa placki.
(ciasto wychodzi gęste, niepłynne)

Masa:
½ l śmietany kremówki
½ szklanki cukru pudru
2 opakowania „Fix do śnieżki”
cukier waniliowy
1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
orzechy

Mleko w puszcze ułożyć poziomo w garnku, zalać wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3 godz. Potem przestudzić. Otrzymamy karmel.
Resztę składników (oprócz orzechów) utrzeć razem. Masą (konsystencja bitej śmietany) przełożyć upieczone wcześniej placki. Na wierzchu posmarować karmelem i posypać posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz