środa, 17 grudnia 2008

Pavlova

Cztery białka ubijamy , wg klasycznej proporcji, z 200 ml (czyli 200 g) cukru. Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia i płaską łopatką formujemy z ubitej masy placek o średnicy ok. 22 do 24 cm. Teraz przed nami najważniejsz część pracy : musimy wysuszyć, ale nie upiec, spód. Piekarnik rozgrzewamy do 100-120 st. C i wstawiamy blachę na ok. pół godziny. Potem uchylamy drzwiczki piekarnika, żeby usunąć wilgoć. Czynność tę powtarzamy kilkakrotnie ( może przeciągnąć się nawet do 2,3 dni). Spód musi być suchy i chrupki, a nie ciągnący się.
Przy odlepianiu spodu od papieru trzeba zachować rewolucyjną czujność, żeby nie pękł.
Ubijamy 250 ml śmietanki kremowej 30 do 36% z niewielką ilością cukru pudru. Rozsmarowujemy na spodzie, na wierzchu układamy owoce z nalewki, truskawki ( tak było w oryginale), porzeczki itp. Gotowe !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz