środa, 17 grudnia 2008

Sałatka z ryżem i winogronami Agaty L.

Na taką dużą „imprezową” ilość daję:
Ryż długozairnisty (3 woreczki)
Winogrona – najlepiej małe i bezpestkowe, ale duże też mogą być, wtedy kroimy na pół i oczywiście wyciągamy pestki – (duża kiść)
kurczak wędzony (może być inna jakakolwiek wędzona drobiowa wędlinka – 40 deko, a nawet więcej)
orzeszki słone (puszka)
majonez (słoik)

Ugotować ryż, oczywiście posolić, odstawić do wystygnięcia. Ryż można wysypać z woreczków do miski - luzem szybciej nam wystygnie.
W międzyczasie wędlinę pokroić w drobną kosteczkę, umyć winogrona, jak duże to pokroić na pół i wyjąć pestki.
Jak już ryż wystygnie to zmieszać razem wszystkie składniki, nie zapominając o orzeszkach, dodać cały majonez i gotowe! 
Przypraw nie dodaje, całego smaczku i soli dają nam orzeszki.
Najlepiej sałatkę zrobić przynajmniej jakąś godzinę przed podaniem i wstawić do lodówki.

Smacznegooo….!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz