Karmel z solonym masłem:
100 gr cukru
2 łyżki wody
50 gr solonego masła
lub
1/2 puszki słodzonego gotowanego mleka skondensowanego
7 łyżek crème fraîche (opakowanie 200 g tłustej, gęstej śmietany)
Przygotowanie :
Rozpuścić, nie mieszając, wodę z cukrem w garnku z grubym dnem. Gotować, aż cukier przybierze złoty kolor i zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, dodać masło w kawałkach i dokładnie wymieszać. Karmel można zastapić mlekiem słodzonym w puszce, gotowanym 2 godziny. Następnie dodać crème fraîche i ponownie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Fondant au chocolat – porcja dla 6-8 osób:
200 gr dobrej, czarnej czekolady o min. 64% zawartości kakao (użyłam 120 gr Lindt Excellence Ultra Fins 70% oraz 80 gr Excellence Ecuador 75%)
200 gr dobrej jakości masła
5 jajek
1 łyżka mąki
100 gr cukru pudru (dodałam połowę)
Przygotowanie :
Piekarnik nagrzać do 190°C. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier puder, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Przelać masę do miksera. Dokładnie mieszać dodając po jednym jajku. Masa powinna być gładka i lśniąca. Dodać 150 gr karmelu i ponownie dokładnie wymieszać. Na końcu dodać łyżkę mąki i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej formy (20-22 cm ø) Piec około 15-20 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie upieczone po bokach i jeszcze delikatnie „trzęsące” się w środku. Wyjąć formę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować resztą karmelu.
Najlepsze nazajutrz ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz