środa, 17 grudnia 2008

Ciasteczka lemon curd

Składniki:
- Ciasto:
- 15 dag zimnego masła
- 2 filiżanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 filiżanki wody
Lemon curd:
- 3/4 filiżanki cukru
- 3 jajka
- 3/4 filiżanki gęstej śmietany tortowej
- 1/2 filiżanki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)

Sposób przyrządzania:

Delikatną cytrynową masą można nadziewać kruche ciasteczka. Anglicy lubią smarować nią tosty i scones - ciastka maślane serwowane do popołudniowej herbatki
Formę na mufinki nasmaruj masłem i oprósz mąką. Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj zimne masło, posiekaj. Gdy powstanie kaszka, powoli dolewaj zimną wodę. Szybko zagnieć, ulep kulę, włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 2 mm, wytnij kółka i wyłóż nimi dołki formy na mufinki. Ciasto ponakłuwaj widelcem, formę włóż na kolejne 10 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw formę, piecz, aż ciasto zacznie robić się złote (około 10 minut). Wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 160°C. Wszystkie składniki kremu przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj. Powstałą masą napełnij podpieczone 'muszelki' z kruchego ciasta, ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tylko tak długo, aż zetnie się wierzch kremu. Trwa to około 17 minut, ale wszystko zależy od piekarnika. Wyjmij formę z ciastkami, pozostaw, aby ostygły. Podawaj lekko ciepłe ze świeżymi owocami i porcją bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz