sobota, 20 grudnia 2008

Bakłażany w oliwie

Bakłażan oliwa sól morska liście laurowe ziele angielskie główka czosnku pieprz liście świeżej bazylii

I
Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie w ćwiartki lub paski. Posmarować oliwą, usmażyć na patelni lub zgrillować. Gorące posypać solą i pieprzem. Gdy wystygną układać w słoiku, przekładając zielem, liśćmi laurowymi, listkami świeżej bazylii oraz ząbkami czosnku (surowy lub grillowany). Stopniowo wlewać oliwę i lekko stukać dnem słoika o blat, aby usunąć powietrze. Słoik dokładnie zakręcić i przechowywać w lodówce lub innym ciemnym i chłodnym miejscu.

II
Bakłażany
pokroić w plastry o grubości 1 cm. Czosnek posiekać i smażyć na oleju na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni smażyć bakłażany po 3 minuty z obu stron.
Usmażone plastry układać ciasno w słoikach i delikatnie przyciskać, aby usunąć zbędny tłuszcz.
Dodać tymianek suszony i zalać olejem wymieszanym z oliwą z oliwek. Słoiki dokładnie zakręcić, następnie ustawić na blasze i wstawić do piekarnika na 30 minut.
Podawać posypane posiekanym czosnkiem i skropione cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz