piątek, 28 maja 2010

Brzoskwinie zapiekane pod budyniem. Przychodzą Graham z ojcem

* winiak 3 łyżki stołowe
* cukier waniliowy 1 paczuszka
* mąka ziemniaczana 1 łyżka
* jajka 2 szt
* mleko 1 szklanka
* orzechy 1 łyżka stołowa
* czekolada 50 g
* biszkopty 50 g
* brzoskwinie 2 szt

Sposób przyrządzenia
Najpierw sporządzić krem: mąkę ziemniaczana i żółtka rozprowadzić niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i - po zdjęciu z ognia - połączyć z żółtkami i mąką, stale mieszając. Dodać masło, a następnie pianę z białek. Na dnie wysmarowanej masłem ogniotrwałej formy układać biszkopty, posypując je startą czekoladą, ułożyć na nich połówki sparzonych i obranych ze skórki brzoskwiń. Całość skropić winiakiem, przykryć kremem, posypać orzechami i cukrem. Zapiec w średnio nagrzanym piekarniku przez 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz