Składniki:
250g gorzkiej czekolady polamanej na kawalki (lub kakako+cukier+olej)
3 duze jajka
200g jasnego cukru muscovado (nie miałam... 190 g zwykłego, białego, wystarczyło)
100ml oleju slonecznikowego (rzepakowego)
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii (cytrynowy mi tutaj nie pasował... więc nie dodałam zadnego..)
100g maki pszennej
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
50g mielonych migdalow (zastąpiłam 50 g mąki)
250g surowych burakow (to jeden, średni burak :))
zacząć od utarcia jajek z cukrem, potem dodać resztę.
2. wg Nigelli
Ciasto buraczane

Składniki:
* ok. 200 g buraków
* 250g miękkiego masła
* 200g cukru
* skórka i sok z 1/2 cytryny
* 4 jajka
* 150g suszonej żurawiny
* 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
* 300g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
zacząć od ucierania w mikserze tłuszczu z cukrem i cytryną, potem powoli po 1 jaju.
3. z polewą
1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru (w tym z wanilią) (trochę za słodkie wg mnie)
2 jajka
1/3 szklanki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
Białka ubiłam z połową cukru, dodałam żółtka. Buraczki zmieszałam ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyłam z jajkami i tuż przed wylaniem do malutkiej tortowniczki wysypanej bułką wmieszałam zakwaszacze. Piekłam w 180°C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz