poniedziałek, 30 listopada 2009

Przysmak warszawski z lat 90.

2 szklanki cukru
1 kostka masla (250g!)
1/2 szkl. wody
2 - 3 lyżki kakao
1 mleko w proszku 400g
rodzynki, orzechy, migdały,
paczka wafli suchych lub herbatników.

Maslo, cukier, woda, kakao - rozpuscic i ostudzic (moze byc lekko cieple).
Do duzego garnka wsypac mleko, bakalie i pokruszone wafle w ilosci "na oko". :)
Wlac mase maślaną, wszystko dokladnie wymieszac i wlać/upchnąć do formy - keksowki
wysmarowanej tłuszczem lub wylozonej folia alu.

Przepis stosowany u mnie w domu od lat, ale oczywiscie sporo się przez te lata
zmienilo. Mleko w proszku, nie kazde jest odpowiednie. Musi byc miałkie jak mąka,
ostatnio sprawdzalam dwa, z Mlekovity jest OK. Za cholerę nie mogłam sobie
przypomnieć czy owe mleko w niebieskim woreczku bylo 400 czy 500g... Zrobilam z
400g, ale z kostki masla 200g i masa jest trochę za sucha... Tak wiec powinno byc -
mleko 400g i maslo 250g. :)


Moje dodatki - orzechy wloskie, laskowe, ananas suszony i wafle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz