kruchy spód:
* 150 g mąki
* 50 g cukru pudru
* 50 g masła
* szczypta soli
* 1 jajko
krem cytrynowy:
* 3 jajka
* 100 g cukru
* sok z 2 cytryn
* 100 g masła
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
beza:
* 3 białka
* 100 g cukru pudru
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krok 1.
Mąkę, cukier puder i masło siekam nożem aby masło było w jak najmniejszych kawałeczkach. Potem lekko podrzucam paluszkami.
Tarta cytrynowa przepis
Krok 2.
Wbijam jajko, dodaję sól i zagniatam dokładnie.
Tarta cytrynowa przepis
Krok 3.
Zawijam w folie, lekko spłaszczam i wkładam do lodówki na 40 minut.
Tarta cytrynowa przepis
Krok 4.
Wyjmuję i na omączonym (dość mocno) blacie wałkuje ka koło większe niż foremka.
Tarta cytrynowa przepis
Krok 5.
Z ciasta można zrobić tartę o średnicy 25 a nawet 27 cm.
Tarta cytrynowa przepis
Krok 6.
Nawijam na wałek i przenoszę nad foremkę. Układam ładnie a następnie przejeżdżam wałkiem po brzegu foremki by odciąć nadmiar.
Tarta cytrynowa przepis
Krok 7.
Na folii do pieczenia (ja używam kawałka przeciętego rękawa do pieczenia) kładę fasolki i tak obciążam ciasto by się nie wybrzuszyło.
Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę 15 minut. Otwieram piekarnik, zdejmuję folię z fasolkami i wsuwam ponownie na kolejne 15 minut pieczenia.
Zostawiam by ostygła.
Tarta cytrynowa przepis
Krok 8.
Jaja kręcę z cukrem na puszysta masę.
Tarta cytrynowa przepis
Krok 9.
Dodaję sok z cytryn. Masło i mąkę ziemniaczaną. Mieszam.
Tarta cytrynowa przepis
Krok 10.
Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam krem, mieszając, aż zgęstnieje.
W pewnym momencie krem dość szybko zacznie gęstnieć, więc trzeba uważać.
Tarta cytrynowa przepis
Krok 11.
Krem kładę ka spód ciasta, smaruje i równam.
Tarta cytrynowa przepis
Krok 12.
Z białek i cukru pudru ubijam pianę, dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam.
Smaruję na wierzchu równą warstwę.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 15 minut, aż zrumieni się wierzch a środek będzie puszysty. W niektórych piekarnikach to może być 20 minut.
Studzę i podaję. Smacznego
[z kotlet.tv]
wtorek, 23 listopada 2010
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz