sobota, 30 października 2010

Paszteciki Makłowicza i inne

1. SKŁADNIKI:

* 50 dag mąki pszennej
*
* 25 dag masła
*
* zamiennik 1 jajka
*
* 2 łyżki wody
*
* 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:

szybko zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.




2. Półkruche ciasto na paszteciki

Składniki

• 35 dkg mąki pszennej

• 10 dkg margaryny

• 2 łyżki gęstej śmietany

• 1 jajko

• 2 żółtka

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka soli


Etapy przygotowania


1. Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać tłuszcz, posiekać. Dodać śmietanę, żółtka, jajko, sól. Ciasto szybko i dokładnie wyrobić. Włożyć do lodówki na 2 godziny, aby się schłodziło. Na paszteciki wałkujemy ciasto grubości 0,5 cn. formując prostokąt 30x10 cm. Następnie wycinamy kwadraty 10x10 cm, na które nakładamy przygotowany wcześniej farsz i rolujemy. Gotowe pasteciki pieczemy w temp. 180oC na ciemnozłoty kolor. Ciasto jest doskonałe do farszu z mięsa, pieczarek, grzybów suszonych , kapusty kiszonej z grzybami lub kapusty kiszonej z mięsem. Podajemy z czerwonym barszczykiem Smacznego.

[z netu]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz